Den-Haag catastrofale blunder – Internationaal Strafhof geeft identiteit “geheime” getuigen vrij

12514019_1137721159595227_6916426415307098394_o
De advocaten van Blé Goudé met de Nederlander Geert-Jan Knoops als hoofdadvocaat.

Alex Gbansé | 07/02/2016

Het Internationaal Strafhof [ICC] in Den Haag heeft vrijdag 5 februari 2015 tijdens de zevende dag van de rechtszaak tegen de Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo en zijn oud-minister en voormalig jeugdleider Charles Blé Goudé, de namen van een aantal “geheime” getuigen [per ongeluk] vrijgegeven.

Het schandaal vond plaats tijdens een zogenoemde “huis clos” sessie waarbij de gesprekken binnen de rechtszaal geheim blijven. Dit gebeurt zo nu en dan tijdens een rechtszaak om de privacy van bepaalde informatie of getuigen te waarborgen. De zittingen worden dan met een half uur vertraging op het internet uitgezonden. Blijkbaar is hier iets behoorlijk misgegaan zodat, ondanks deze vertraging, men alsnog het volledige videofragment inclusief de namen online plaatste. Sinds vrijdagmiddag wordt het fragment waarin de Procureur Eric MacDonald te horen is, massaal gedeeld op Facebook en op andere sociaal media zoals Twitter.

Drie van de vier gelekte getuigennamen betreffen oud-generaals. Generaal Philippe Mangou was de Bevelhebber der Strijdkrachten en generaal Kassaraté was de hoogste Commandant van de Marechaussee. Volgens de Franse internationale radiozender RFI vindt het Bureau van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Fatou Bensouda deze blunder “catastrofaal.”

Tegen Gbagbo en Blé Goudé lopen vier aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid, wegens moord, verkrachting en marteling.

De advocaten van Blé Goudé met de Nederlander Geert-Jan Knoops als hoofdadvocaat.

Share