Frankrijk/Ivoorkust – Drie ministers van ex-president Chirac voor de rechter ?

dominique-de-villepin-la-droite-en-solitaire

Alex Gbansé | 24/02/2016

Op de foto hierboven van links naar rechts ziet u drie Franse ex-ministers. Deze zijn Dominique de Villepin [Binnenlandse Zaken, ook ex-Premier], Michèle Alliot Marie [Defensie] en Michel Barnier [Buitenlandse Zaken].

Achtergrond

Op 4 november 2004 besloot de toenmalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, de rebellen die sinds september 2002 het noorden van zijn land in handen hadden, aan te vallen. Een aantal oude, Russische gevechtstoestellen [Soukhoï-25] werden ingezet om de rebellenposities te bombarderen. In de cockpits van die toestellen zaten piloten uit Wit-Rusland. Op de derde dag ging het mis. Een Franse kazerne in de tweede stad van Ivoorkust [Bouaké] werd door een of meerdere raketten geraakt. Er waren tien doden [negen Fransen en een Amerikaan] en nog 38 gewonden. “Een ongeluk”, zei Ivoorkust. “Met opzet”, antwoordde de toenmalige Franse president Jacques Chirac. Hij koos voor de vergelding.

Binnen no-time werd de gehele luchtmacht van Ivoorkust uitgeschakeld. Alle toestellen inclusief de Mi24 gevechtshelikopters werden door de Franse soldaten op de grond vernietigd. Als tegenreactie gingen miljoenen aanhangers van president Gbagbo de straat op. Er braken gevechten uit tussen het Franse leger en het Ivoriaanse leger in Abidjan, de economische hoofdstad. Duizenden Europeanen, de overgrote meerderheid uit Frankrijk, moesten Ivoorkust ontvluchten. De woede van de Ivorianen richtte zich met name op alles wat Frankrijk in haar voormalige kolonie symboliseert.

Neokolonialisme

Tien dagen na de bombardementen van 6 november werden een aantal Wit-Russische piloten bij de grensovergang tussen Ghana en Togo aangehouden. Togo informeerde Frankrijk over de arrestaties van de piloten. Het officiële antwoord van de drie bovengenoemde Franse ex-ministers was: “laat ze gaan”.
Elf jaar na dato wil de rechter Sabine Kheris een onderzoek instellen, waarom Frankrijk de opdracht gaf om de piloten vrij te laten. “Deze waren met name belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de bombardementen. Toch?”, vraagt een advocaat van de nabestaanden zich af. Rechter Sabine Kheris beschuldigt nu de drie ministers van het belemmeren van een justitieel onderzoek. Alle drie riskeren drie jaar gevangenisstraf en een geldboete van 45 000 euro.
Maar wij zijn er lang nog niet want het vervolgen van een minister of ex-minister in Frankrijk vraagt moed en een lange adem. De Cour de Justice de la République [CJR] moet nog beslissen of de ex-ministers die toen in functie waren daadwerkelijk mogen worden vervolgd. De nabestaanden en de Ivorianen hopen van wel.

Internationaal Strafhof

De ex-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo zit sinds eind november 2011 opgesloten in een VN-cel in Scheveningen. Hij [70] en zijn toenmalige rechterhand Charles Blé Goudé [43] worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de korte verkiezingsoorlog van 2011 beschuldigd. De rechtszaak tegen beide heren is sinds 28 januari dit jaar van start gegaan. Een groot deel van de Ivorianen beschuldigt Frankrijk van neokolonialisme en voert al jaren een “tweede onafhankelijkheidstrijd” tegen de ex-koloniale macht.

 

Share