« Afrika steeds belangrijker voor Nederland » (Klaas Knot, De Nederlandsche Bank)

Klaas Knot (DNB) spreekt het publiek toe op de eerste dag van Afrika works in Amsterdam. Foto: Jan-Joseph Stok/ NABC
Klaas Knot (DNB) spreekt het publiek toe op de eerste dag van Afrika works in Amsterdam. Foto: Jan-Joseph Stok/ NABC

‘Afrika steeds belangrijker voor Nederland’

Afrika wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse import en export. Dat zei Klaas Knot, de President van De Nederlandsche Bank, tijdens het tweedaagse congres Africa Works. Tenminste tweeduizend Nederlandse bedrijven zijn actief in Afrika, aldus Knot.

“Afrika werkt voor het Nederlandse bedrijfsleven,” zei Knot tijdens zijn speech voor 350 bezoekers in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. “Van de top-20 opkomende markten waar Nederlandse bedrijven actief zijn, liggen er 9 in Afrika. Ghana, Senegal en Togo staan zelfs in de top-5,” aldus Knot.

De president zei verheugd te zijn met het thema ‘Innovation in Finance’ dat deze derde editie van Africa Works heeft meegekregen. Knot: “Innovaties in het betaalverkeer leveren veel nieuwe mogelijkheden op, zeker ook in Afrika.” Knot refereerde aan het in Kenia uitgevonden mobiel betalen, dat voor een enorme revolutie gezorgd heeft in veel Afrikaanse landen.

“Er wordt veel gesproken over Afrika’s ‘potentie’ maar wat mij betreft spreken we nu over de realiteit. Business mogelijkheden in Afrika zijn reëel. De financiële sector is er klaar voor om Afrika’s groei te ondersteunen,” aldus Irene Visser, directeur van de Netherlands-African Business Council, de organisator van Africa Works.

Jürgen Rigterink, de vorige maand aangetreden CEO van ontwikkelingsbank FMO, liet weten dat de meeste van FMO’s investeringen in Afrika gedaan worden. “In 2010 was 28% van onze investeringen in Afrika. Vorig jaar was dat zelfs opgelopen tot 32%,” aldus Rigterink. Hij noemde het Lake Turkana wind energie project en een zonne-energie centrale in Zuid-Afrika als belangrijke investeringen die de ontwikkelingsbank in Afrika doet.

Zoals gebruikelijk tijdens het grootste op Afrika gerichte zakelijke evenement van Nederland zijn er ook prominente gasten uit Afrika aanwezig. Zoals Amine Bouabid, CEO van de Bank of Africa -dat actief is in 18 Afrikaanse landen. “Ik vind het belangrijk dat onze lokale kantoren door mensen uit het land zelf geleid worden,” aldus Bouabid. “Ik zeg altijd tegen talentvolle jongeren in Afrika ze niet naar ‘het noorden’ hoeven te kijken. In Europa is nauwelijks nog groei; in Afrika gaat het gebeuren.”

—— Einde persbericht.

Over NABC:

NABC vertegenwoordigt zo’n 400 Nederlandse bedrijven die zakendoen in Afrika. We organiseren handelsmissies naar Afrikaanse landen en ontvangen bezoekende delegaties. Onze hoofdtaak is het stimuleren van handel tussen Nederland en Afrika en vice versa. NABC is een (betalende) leden organisatie. Zie voor meer informatie www.nabc.nl

Share